Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Uwaga: Uczestnicy kursu realizowanego w ramach projektów UE zobowiązani są do wypełnienia dodatkowych dokumentów. Dokumenty zostaną opublikowane na stronie Zespołu 9 sierpnia 2021 r.
Plan kwalifikacyjnego kursu zawodowego
Kucharz zajmuje się się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Ponadto do zadań kucharza należy podanie potraw w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Czas trwania nauki – 3 semestry.
Zajęcia odbywają się w weekendy (sobota, niedziela), średnio co dwa tygodnie.
Nie wymagamy ukończenia szkoły średniej.
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz zostanie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
Kucharz może być zatrudniony w:
W trakcie nauki będziesz mieć możliwość:
1. korzystania z profesjonalnie wyposażonych w sprzęt oraz materiały dydaktyczne pracowni zawodowych – nauka jest bezpłatna w całym cyklu kształcenia,
2. czerpania wiedzy od wykwalifikowanej kadry pedagogicznej posiadającej praktyczne doświadczenie zawodowe,
3. zdobyć praktyczne umiejętności w zawodzie,
4. podejść do egzaminów zawodowych zorganizowanych na terenie naszej placówki - są to egzaminy bezpłatne.
W procesie rekrutacji niezbędne będą następujące dokumenty:
W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu:
szkola@nowoczesnaszkola.edu.pl
tel. 784 207 390
ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź
Deklaracja dostępności
tel. (42) 631 98 48 wew. 15
784 207 390
e-mail: szkola@nowoczesnaszkola.edu.pl