Kurs zawodowy technik żywienia i usług gastronomicznych
Kurs kwalifikacyjny technik żywienia i usług gastronomicznych
Czas trwania nauki – 3 semestry.
Zajęcia odbywają się w weekendy (sobota, niedziela), średnio co dwa tygodnie.
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1. w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceniania jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,wydawania dań;
2. w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
Aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych należy:
- posiadać minimum wykształcenie średnie;
- ukończyć jeden z dwóch kwalifikacyjnych kursów zawodowych: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań;
- ukończyć kwalifikacyjny kurs zawodowy HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych;
- zdać egzamin zawodowy po każdej ukończonej kwalifikacji.
Szczegóły
W trakcie nauki
będziesz mieć możliwość:
- korzystania z profesjonalnie wyposażonych w sprzęt oraz materiały dydaktyczne pracowni zawodowych – nauka jest bezpłatna w całym cyklu kształcenia,
- czerpania wiedzy od wykwalifikowanej kadry pedagogicznej posiadającej praktyczne doświadczenie zawodowe,
- zdobyć praktyczne umiejętności w zawodzie,
- podejść do egzaminów zawodowych zorganizowanych na terenie naszej placówki – są to egzaminy bezpłatne.
W procesie rekrutacji niezbędne będą następujące dokumenty:
- Wypełniony wniosek o przyjęcie na kurs – do pobrania TUTAJ;
- Świadectwo ostatniej ukończonej szkoły;
- Zaświadczenie lekarskie zawierające orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu, wydane zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 6 ust. 5 ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o służbie medycyny pracy – skierowanie do lekarza należy pobrać w sekretariacie zespołu pokój numer B030. Badania możesz wykonać w placówkach – LISTA